Wat is iaido?

Iaido (居合) wordt ook wel de "kunst van het zwaardtrekken" genoemd. Net als het judo, aikido en karate is het een Japanse krijgskunst, met als bijzonderheid dat hierbij gebruik wordt gemaakt van het zwaard, de katana.Het iaido wordt individueel beoefend, waardoor je strijd tegen een denkbeeldige tegenstander. Maar de grootste strijd die de iaidoka aangaat is diegene met zichzelf. Iaido ziet er namelijk ogenschijnlijk eenvoudig uit, maar het is echter naast het fysieke, ook een mentale oefening waarbij het zwaard het verlengde wordt van het lichaam. De beoefening van de krijgskunst zorgt voor een haast meditatieve staat waarbij de iaidoka diens volledige concentratie bij de uit te voeren vorm houdt.

Onze dojo in Alkmaar is één van de weinige plaatsen in Noord Holland waar iaido beoefend wordt. Binnen Hajime volgen wij de ZNKR-kata ( seitei iaido ) en wordt de stijl Musō Shinden-ryū beoefend, in de lijn van Ishido-sensei. Iaido is geschikt voor jong en oud, man en vrouw. Ook wanneer iemand fysiek (nog) niet in topconditie is. Zo kunnen geknielde oefeningen ook staande worden uitgevoerd en kan dit worden aangepast naar eigen tempo. Vanwege de serieuze aard van de sport geven wij bij budoclub Hajime les in het iaido vanaf 16 jaar.Leden van budoclub Hajime worden aangemoedigd lid te worden van de Nederlandse Kendo Renmei. Deze bond verzorgd in Nederland verschillende stages, trainingen en neemt de examens af.

Hoe leer je iaido?

Je begint met het aanleren van de basis: individuele stijloefeningen in een gedetailleerde reeks vastgelegde bewegingen, ook wel kata genoemd. Deze bestaan uit een vast aantal componenten: nukitsuke (het trekken van het zwaard), kiritsuke (de snede), chiburi (het afschudden van het bloed van het zwaardblad) en noto (het opbergen van het zwaard in de schede).

Er wordt gestart met 12 vastgelegde kata. Daarna is het uitsluitend aan de persoon zelf hoe snel hij of zij zichzelf verder ontwikkeld.

In het begin start de iaidoka met een boken, een houten oefenzwaard. In overleg met de leraar zal er, wanneer de leerling hieraan toe is, worden gekeken naar de aanschaf van een iaito, de oefenkatana. Deze is qua uiterlijk gelijk aan een echt zwaard, met als uitzondering dat het blad niet scherp is geslepen. Voorzichtigheid en respect voor het wapen blijft echter geboden, want ook met een iaito kan men zich lelijk verwonden!Het scherpe zwaard, de shinken, wordt pas gebruikt na jarenlange oefening door hoog gegradueerden.De iaidoka gaat traditioneel gezien gekleed in een (uwa)gi, een shirt in de zelfde stijl als het judopak. Deze wordt bijeen gehouden door de obi, de gordel of sjerp. Deze band zorgt er ook voor dat het zwaard op zijn plek wordt gehouden.Over de obi wordt de hakama gedragen, een soort broekrok tot de enkels, die rond de middel wordt vastgeknoopt. Er worden geen schoenen gedragen bij het iaido, dit wordt beoefend op blote voeten. Bij een blessure (of heel erg koude voeten in de winter) kan men ervoor kiezen om tabi te dragen.Wanneer je voor het eerst een les iaido volgt is het nog niet nodig deze kleding te dragen. Soepel vallende sportkleding waarbij de knieen bedekt zijn is voldoende. Een band kan worden geleend bij ons, evenals de boken.Omdat onze dojo is voorzien van een judomat, is het ook niet nodig om kniebeschermers te dragen. Dit is wel aan te raden wanneer men op een harde vloer in een sporthal traint.